Thursday, October 29, 2009

1 kuu tööl

1 kuu on täna täis töötatud :D Palga sain ka. Nii vip tunne :D
Kodus on meil ostetud kööki laud ja toolid (29, 7,7 Eur), kolm laelampi (3,5,8 Eur). Köögi külmkapp kriunub kui töötab, nagu vana ukse krigin, kuid seda kuuleb vaid magama minnes... ûldiselt vöib ära harjuda. Muidu kapp on suur ja uus. Varsti nv üritan möned pildid püsti saada. Päike paistab ja miinus 5 on.

Monday, October 26, 2009

Bürokraatia rahaneelud

Soome bürokraatia küsib raha.
Elamisloa (40 euri) jaoks on vaja:
-pass
-tööleping
-palgaväljavöte
-ühistust kinnitus, et oled korterisse sisse kantud, st elad (10 euri)
-üürileping
Korteri üürimisel:
- pangas deposiitkonto, st tagatisraha (25 euri läks maksma, et teha pangas a la meie sarnane hoiusekonto, ja ei saa intressigi!!!)
urin...
Nujah, eila asju pakates leidsime, et Liisal on majas päris talutav serviis (kohvitassid, alustassid ja koogitallergud), siuke ilus roosidega ja kuldse äärega. Serviisi adopteerisime ilusti endale. Alles jäi sinna veel kahest serviisist tasse ja taldrikuid. Ilmselt ei hakka Liisa neist puudust tundma, küll aga vötsime meie selle avasüli vastu. :) Niigi läks üks uus veinipokaal katki :(

Thursday, October 22, 2009

Elamine

Koleroheline köök ja peldikusinine vannituba.
Ilus vaade aknast.


Suur rödu ja piisavalt ruumi elumagamistoaks.


Jahin saada elamisluba, selleks läheb siin ka vaja igasugu pabereid viia ja maksta tuli ka 40 euri. Jube!

Korteriga on asjad niikaugel, et pesumasinat seal, nagu välja tuli, ei olegi :( Kuid vötmed peaksime kätte saama kas homme -ülehomme lähipäevil. Siin on ¨leval netis olnud reklaampildid. Kui ise teen ja sisse seame, tulevad uued ja ilusamad :D

Thursday, October 15, 2009

Pensionile saatmine Soome moodi

Täna oli siis ühe isiku pensilesaatmise pidu. Laual megamaitsev tort, kohv, tee, shampus, juustu ja viinamarju ja küpsareid. Juttu sai tehtud ka linna ja asutuse köige körgema isikuga... ja osak juh ajas ka shampa tuuridel siukest juttu, et lagista köht köveras :)) Kuna tegu on nii tähtsate isikutega, siis nimed ja muu jäävad saladuseks.

Wednesday, October 14, 2009

Bussipilet

Hirmus kallis. 4 euri. Kuukaart mitte kohalikule on 117 euri, ammuuuu!!! Kohalikule 87 euri, rui-rui!!! HEL sisene pilet kuuks 41 euri. Kuna elan 1 km Hel piirist, peab 40 otsa maksma? Kus on loogika? Pole ime, et siin on ka kallima bensiini juures odavam autoga söita.

Soome bürokraatia

Soomes ei toimu ilma hengilötunnuseta mitte kui midagi. Ilma selleta oled sa tühine null ja mitte midagi ei saa... vbla peksa antakse.
1. Sain töölepingu, siis tuli minna maksuametisse ja panka.
2. Maksuamet Helsingi ütles, et meil on vaja sotut (isikukoodi soome oma).
3.Maistraat Helsingis ytles, et adre on Vantaa oma ja minge Vantasse ennast regama.
4. Vantaas Maistraadis sai regatud ka aadress (millele mind 2 nädalat hiljem ei ole veel sisse kirjutatud ja sotu küsisin ka tel teel, kuna post on vist arktilise tuulega kinni jäänud).
5. Pangas tahtsin kontot, pinnisin et andke ikka, mis sest et mul töölepingut pole näidata, oli kodus, kuna kes vittus seda töölepingut nååd pangas konto avamiseks nägema peab! Panka tuli veel ka teine kord minna.
6. Kui sotu käes, tuli tormata, nååd juba teadlikult Vantaa (mitte HEL) maksuametisse verokortit saama.
7. Tahtsin saada Travel Cardi. Kuna Vantaa maistraat oli nii tark ja regas mind ajutisele aadressile, ehk ei ole alaline adre, siis ma kohalikku sooduskaarti ei saa, mis HEL ja Vantaa vahel maksab 81 euri. Elan HEL piirist vaid kilomeeter, ajee... HEL sisene maksab 41 euri. Tuleb see kilomeeter lähemale kolida.
8. Tööl ei saa ka mingit kaarti enne kui sotut pole. Sotu käes, tuleb veel nädal kaarti oodata, kåll nad on aeglased.

Saturday, October 10, 2009

10.10

Tahtsime eile pesu pesta. Viisime riided alla keldirsse masinasse, panime pesu ja pulbri sisse ja siis... masin ei läinudki käima. Ja riideid ka tagasi ei tahtnud anda. Kaan ei tulnud enam lahti. Pärast mõningast kruvikeerajaga jändamist saime riided ikkagi tagasi.

Thursday, October 8, 2009

Kuni 8.10.2009

Nüüd on juba lausa neljas tööpäev. Hommikul kell 6 töusmine pöhjustab vara magamamineku. Kohalikud olud hakkavad ka vaikselt selginema, kus saab pissile ja kus kohvi, mida ma ei joo :). Igatahes tegelen eesti asja uurimisega, valimised, raudtee, poliitika, välissuhted. Töö on hakanud käima ka soome keeles, kuna tahan seda ka ise pikemas perspektiivis selgeks saada, siis nö ülemus puhub soomet ka tööalastes kirjades, muig ja mina siis nuputa muidugi, mis on ja kui aru ei saa, vötan googli translatori kasutusele. Kah hea abivahend.
Sööklas on alati, kui mina sinna jöuan, pödrad magustoidu ära söönud, nii ma siis jälitan seda magusat seal nagu kass hiiri. Hiirtest rääkides, siis hommikul jalutades nägingi tee peal surnud vöi külmunud hiirt, kiriku juures. Noh, kirikurott oli näljakangestuse saanud. Muide, söök on 5.70 euri (sisaldab siis prae, joogi - mahl vöi muu piimaline, ja magustoit ja eraldi salat kah). Suht soodne, kui arvestada, mida köike selle eest endale sisse saab ajada. Ja kohalikud ei ole mitte vähese söömaga.
Ootan pikisilmi oma isikukoodi. Ahjaa, pangas oli ka hullem kui mis tahes kohas. Küsiti, et kus ma töötan ja kui lepingut ei too (nad ei tahtnud ilma lepingu näitamiseta kontot teha), siis kustutavad konto jne, palju lapsi, palju ma cashi kontole panen, kust ma selle saan, palju mu palk on jne jne... täielik absurdikas!
Netil on nii suur tulemüür ja hiinakindlus peal, et ntx elu24 lehte ei ava ja msni ei saa panna ja siis ei anna isegi desktopile pilti panna.
Muidu on omaette kabinett, mugav tool ja laud, väga mugavad ja öiged kasutamaks arvutit. Harjun ja elan sisse. Bürokraatia on Soomes suur, ei saanud isegi kaarti ja ukse vötit, kuna isikukoodi pole, sain vaid ajutise :)

Thursday, October 1, 2009

2.10

Täna reede hommikul tulin Tupsuga kaasa, ta remondib ühte korterit linnas ja nii ta saab mu päeval intervjuule ära visata. Kasutasin siin ka tunnike tasuta levivat netti, mis siis järsku ära kadus. Muidu on ilmad ilusad ja suurt uut ei olegi. J Väljas on hommikuti ja ka päeval kole külm, kuid päike on soe. Homme on plaan minna autode tuunimis showd vaatama.