Sunday, September 27, 2009

20.09 – 25.09

Tööst, reedel intervjuule :))

***
KOHALIK ELUOLU
25.09 – Eile sai käidud rattaga avastamas Kuusijärvit, väga ilus jalutusradadega kohake suviseks supluseks, piknikupidamiseks või jalutuseks. Meie majast ainult u 6 km kaugusel. Soomes on puud juba kuldsetes sügisvärvides. Ilm on olnud enamuses ilma sajuta ja pilvede taga on piilunud päikest ja sinist taevast rohkem kui meenub kodust. Termomeetril on kella 10 paiku 7,5 pügalat külma soojust. Kohalik rajoon on puude vahele täis pikitud eramaju koos ideaalsete tingimustega jalakäijatele ja ratturitele. Ka oravad armastavad seda kanti, näen neid pea iga päev puudel sahistamas.

Rattaga sai sõidetud 34 km, kuna ilm oli fantast ja ei soosinud tuppaminekut ning teed lustitavad. Ka jalad vedasin kõhu alt välja ja tegin veel 4 km tiiru. Siiani olen Soomes rattateid ühtekokku vändanud 90 km.

Eestlasi on ka ette jäänud, ikka poe järjekorras. Kui eestlase tunneb ära selgema soome aktsendi (loe: eesti keele) ja poes lindile laotud makaronide ja saiakuhila järgi, siis kohalikud naised eristuvad mustade retuuside järgi, meestel on ees aga kitsehabe.


***
KOHALIK ELAMINE
Täna on kolmas päev Vantaal. Elame siin suht nõukaajalikus majas, kus kõik on tegemata, aga samas kõik esmane hädavajalik on olemas. Pesuruum asub keldris, saunas, ja on kole külm, kuum vesi tuleb kraanist ja tv-d näeb arvutiga. Naabri netti ei ole veel kinni püüdnud. Toad on ka suht soojad, soojemad kui kodus, nii et öösel on paksu teki all lausa palav magada.

Majas üleval korrusel elavad ühes toas neli meest ja eile õhtul tuli kõrvaltuppa 1 juurde.

Päevad on möödunud rattaga sõites. Siin on nii palju rattateid, lausa ratturi unistus sellistel teedel sõita – mäest ües ja alla ja nii need lihased tulevad. Eile sai lausa 32 km sõidetud 3 jaos ja üleeile 18 km. Heureka ja Tikkurila nägin ära.

Õhtul jalutasime mõnes poes ka ringi. Uudistasime suomalaist stiili ja kodusisustust. Poodides leiab siin odavusepärleid küllaga – nt 24 osaline söögiriistade komplekt suts alla 10 euri. Kuid tegelikult ostsime mulle jope ice peaki oma ja oli ka juhuslikult alendatud 29eurile, enne oli 59. Eestis on selle tükihind oma kaks Jakobsoni.

KORTERIT VAATAMAS
Pärlite seas leiab ka kive. Käisime vaatamas ühte 33m2 korterit, mis oli siis venelaste vahendatud ja nad soovisid ka selle remonti – kapitaalremonti, maast laeni esikut köögini. Kuna Tupsul kirvega haskeldamine selge, võtsime käigu ette ja kaesime korteri üle. Venkudel oli kõik plaanitud, kuidas ja mis nad sinna tahtsid saada, seega ei oleks jäänud meil muud, kui tantsida nende vilepilli järgi. Üle jäi vaid kokku leppida, millise hinna eest tsirkuseartistid lavale asad. Korteri üür pärast remonti oleks olnud 550 euri kuu pluss vesi ja elekter. Pärast pikka mõtlemist ja arvutamist järgmisel päeval pakkus Tups 4800 euri kogu töö hinnaks. Eestis oleks sellise korteri tegemine kuskil 60 kuni 90 000 eeki. Soomes reaalne hind aga on 9000 euri tegemise eest. Tiblad leidsid meie pakutud pool kohalikku hinda liiga kõrged ja nii me otsime edasi. Hea ongi! Muidu rabaks Tups ennast oimetuks seda korterit remontides. Kui aus olla, olen mina nõus ka “peldikusse” kolima, peaasi et oma oleks. J

TÖÖST
Tööd väga ei saa otsida, kui netti ei ole. Muide mulle heliti H-linnavalitsusest. Ummi oli mu cv neile saatnud ja nüüd nad siis tundisd huvi. Soomlane purssis suure raskusega inglise keelt ja nii ma nuputasin, mida nad rääkisid J Hetkeks tundus, et ma oskaks juba nendega soome keeles ka paremini rääkida, icc kui nemad minuga...Pärast agarat kinnitamist, et olen interested ja saan tööle tulla asap ja et juba Soomeski, lubati finantse uurida ja helistada uuesti mingi aeg. Pöidlad pihku!

Thursday, September 10, 2009

Korteriotsingud Soomes

Allpool toon esile mõned Soomes pakutavatest pärlitest.

1. Mida on tahetud reklaamida? (Väljavõte 20 ruudusest, 550 euri kuu hinnaks, Helsingis).


Korteritel on Soomes nii hea minek, et omanik ei pea suurt punnitama. Teeb vaibanurgast või tolmuplekist laes pildi ja ongi kohe trobikond tahtjaid olemas.





























2. Kui suured on köögid Soomes? (Vastus: kuskil kapijagu pinda ja kui veab, saad ruutmeetrikese ka kapi ette.)

3. Mis on soomlaste lemmik värv korterites? (Valge.)

Suurema otsimise ja vaatlemise tulemusena täheldasin, et kööki Soomes vanasti ei harrastatud. Ilmselt söödi väljas ja moodi tulid köögis siis, kui elu kallimaks läks ja naaber Pekkalt ei saanud mune ega piima kapsa ja tomati vastu vahetada.

Jube paljud pakutavatest korterites on maast laeni esikust vannitoani magamistoast köögini valged. Ilmselt suurest lumearmastusest, väikesest kunstimeelest ja püüdlusest tillukest ruumi näiliselt suuremaks teha, samuti valgusrohkemaks.


4. Kuhu mahub voodi 20-ruutmeetrises elamises? (Lae alla. 20m2 520 eur ja 29m2 580 eur.)





























5. Milliseid lehti kasutada korteri otsimiseks Soomes?

oikotie.fi
keltainenporssi.fi
suomi24.fi
vuokraovi.fi

Kui oled ametliku lepinguga henkilötunnuse õnnelik omanik, siis

vvo.fi
sato.fi
ja kõik teised maaklerite poolt pakutavad korterid.

6. Kuidas saab henkilötunnusega korteri ehk/või maakleri kaudu?

Kui sa oled meeleheitel ja ropult rikas, siis sa maksad "kohalikele" venelastele ühe kuu üüri pluss 22 %i kuu üürist.
Kui sul on henkilötunnus, siis korteri esitlemisel on maakleril kaasas ka ühistu tegelane, kes siis koos maakleriga kiidab heaks ühe mitmest korterit vaatama tulnud asukast. Maakler on kuningas, tema valib.

7. Palju tuleb maksta üürikorteri eest Soomes?

Ühetoalised võib kätte saada kuskil alates 500 eurist, suurem tõenäosus, et 550 eurist.
Kahetoalised ja muud pirakad on nii kallid, et hoia rahakotil kahe käega kõvasti kinni.
Maja üürid hakkavad ka ikka korralikust 1000 eurist kuus (sh ka kolmetoaliste korterite hinnad).

8. Kui suured korterid on turul?

Palju pakutakse tube, pisemad korterid hakkavad 16 ruudust. Aga kellel raha palju, saab ka korraliku pinna vastava summa eest kätte.